Sjøveien

Karen Eide Bøen
BIT-Teatergarasjen

Fra vinduet ses og høres de store frakteskipene og passasjerfergene. De går ut og kommer inn, styrt av sine rutetabeller. Over tid utvikler man et forhold til disse båtene, og til rytmene deres. De gir en kobling til kontinentet: en slags pust, ut mot og inn fra den store verden. Som om man blir med på reisen hver eneste dag, uten å fysisk forlate byen.


Photo by Ben Speck, dancers: Mirte Boegart, Elisabeth Breger

Sjøveien (By sea) er en danseforestilling som bruker rommet som et kart der danserne navigerer ved hjelp av koordinater, koreografi og distraksjoner. Arbeidet er inspirert av livet i periferien, dets drømmer, utferdstrang og lengsel. En tekst brytes opp i mange små bestanddeler som flyter ut i tid og rom: ord blir bilder, farger, gester, forflytninger, bevegelser, blikk, tone, lyd. Kroppens overflater både avgrenser og kobler kroppen til andre overflater, som vi ser med øynene eller kjenner med huden og vekten. Hva skjules og hva vises? Hvordan ser vi for oss det vi ikke har sett? Hvordan ser vi for oss det vi foreløpig bare har drømt om?

Blikket danser over alle overflatene i rommet. Over gulvet, taket, veggene, huden. Ut av vinduet og langt bort. De store skipene der ute vet hvor de skal og hvor de kommer fra, de vet hvordan de skal snu og legg til kai. Reflekskledde små miniatyrmennesker springer frem med fortøyningene. Tydelige farger. Store bevegelser. De kaprer oppmerksomheten og vi blir bakgrunnsdansere.

Medvirkende

Koreografi og dans: Karen Eide Bøen
Dans: Elisabeth Berger, Mirte Bogaert
Kostume & scenografi : Maria Victoria Høvring Høeg
Lyd design: Mari Kvien Brunvoll
Lys design: Randiane Sandboe

Vist hos BIT-Teatergarasjen Februar 2022


Omtale i Shakespeare tidskrift d. 20.2.2022


Photos by Ben Speck